Zasuszenie ma za zadanie przygotować krowę do porodu oraz karmienia młodych. W tym celu zwierzęciu podaje się małe ilości pasz treściwych, aby go nie zatuczyć, zaś na 2-3 tygodnie przed wycieleniem, stopniowo zwiększa się poziom energii w dawce. Dzięki temu mikroorganizmy żwacza przystosowują się do pokarmu, który krowa będzie otrzymywać po porodzie. Wówczas należy dopasowywać pasze, korzystając z tabulogramów oraz korygować poziom otrzymywanego przez zwierzę białka. Bardzo ważnym elementem jest też żywienie mineralno-witaminowe korzystnie wpływające na zdrowie.
Najważniejsze okresy laktacji to zasuszenie i pierwsze 2-3 miesiące po wycieleniu
W zasuszeniu podajemy małe ilości pasz treściwych aby krowy nie zatuczyć (tłuste krowy mają po wycieleniu słaby apetyt i łatwo wpadają w ketozę). Dopiero 2-3 tyg przed wycieleniem stopniowo zwiększamy poziom energii (pasz treściwych) w dawce. Robimy to stopniowo aby mikroorganizmy żwacza przystosowały się (rozmnożyły) do dawki którą krowa będzie otrzymywała po wycieleniu.
My na ostatni tydzień zasuszenia proponujemy paszę o nazwie Krówka Zasuszona (z solami anionowymi)aby uniknąć okołoporodowych problemów metabolicznych (porażenia poporodowe, zatrzymanie łożyska). Po wycieleniu cały czas zwiększamy ilość pasz treściwych (energii) i dbamy o to aby te krowy dostawały pasze najlepszej jakości. Naszą propozycją jest specjalistyczna pasza na początek laktacji o nazwie Lacto Start Extra z gliceryną i tłuszczem chronionym (9 MJ NEL) lub produkt w formie płynnej o nazwie POWER MILK (głównym jego składnikiem jest glicerynafarmaceutyczna). Tą paszą żywimy do momentu inseminacji krowy, co przy zadbanym stadzie wypada około 2-3 miesięcy po wycieleniu (Białko mleka na poziomie cn 3,2).
Pozostałą część laktacji dopasowujemy pasze korzystając z tabulogramów i korygując przede wszystkim poziom białka i dbamy aby krowy się nie zatuczały. Bardzo ważnym elementem jest żywienie mineralno-witaminowe. Procentuje lepszym zdrowiem i kondycją bydła przez co wpływa również na produkcję mleka.
Torpeda Dry i Luxtorpeda Z zapobiegają chorobom wynikającym z zaburzenia gospodarki makroelementowej (porażenie poporodowe). Dużą uwagę zwracamy na poziom witaminy E i selenu, których niedobór może powodować zatrzymanie łożyska i problemy z mastitis. Stosowane pozwalają ograniczyć problemy okresu okołoporodowego, gwarantują świetną
wydajność, zdrowe wymiona a także mleko o niskiej zawartości komórek somatycznych. Na początek laktacji polecamy produkty wysokoenergetyczne. Najwięcej energii mają tłuszcze.
KEXTO FAT – kombinacja cukrów i tłuszczy nierozkładalnych w żwaczu wzbogaconych o karwakrol, aldehyd cynamonowy, kapsaicynę i eugenol (substancje fitobiotyczne o działaniu immunostymulującym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym, oraz przeciwutleniającym) zawieszone w mikrogranulacie z oleożywicy.
FERTILL FAT – cukier i tłuszcz chroniony stabilny w żwaczu bogaty w betakaroten idealny
w pierwszej fazie laktacji w stadach gdzie mamy problemy z rozrodem. Ich zadania to:
- Poprawić apetyt i zwiększyć wykorzystanie paszy.
- Poprawić wydajność.
- Zapewnić lepszą kondycję zwierząt i mniejsze ryzyko pojawiania się chorób
metabolicznych czy zapaleń wymienia. - Poprawić wskaźniki rozrodu.
Podobno działa lepiej niż Kexxtone !!!
Dodatkowo proponujemy także preparat w formie płynnej o nazwie POWER MILK. Służy on
do żywienia krowy do momentu inseminacji, a więc około 2-3 miesiące po wycieleniu.